Mijn thuiscomputer en -netwerk beveiligen

Een goede beveiliging van je thuisnetwerk en het apparaat waarop je werkt zijn belangrijk om ook thuis veilig te kunnen werken. Avans adviseert je om je wifiverbinding met een sterk wachtwoord te beveiligen en een up-to-date virusscanner op je apparaten te installeren. Als je thuis met documenten of apparaten van Avans moet werken, verwachten we dit van je. Dat is meteen goed voor de bescherming van je privézaken.

Tips & tricks:

• Houd het besturingssysteem en de geïnstalleerde programma’s en apps op je apparaten up-to-date. Gaten in de beveiliging worden vaak gedicht door middel van een update. Updaten is dus beveiligen.
  • Virusscanners zijn er zowel gratis als betaald en voor vrijwel alle apparaten. Een gratis virusscanner werkt prima, maar heeft wat minder functionaliteiten dan de betaalde versie. Vaak moet je deze handmatig updaten.
  • Op internet staan veel reviews van virusscanners, zodat je een goede keuze kunt maken. Vergelijk ze bijvoorbeeld via Tweakers pricewatch, vergelijk.nl of de Consumentenbond. Ook op veiliginternetten.nl kun je meer lezen over virusscanners.
  • Weet je niet hoe je het wachtwoord van je wifinetwerk kan wijzigen, kijk dan op de website van je internetprovider. Daar staan vaak stappenplannen. Als het niet lukt, kun je ze natuurlijk ook bellen.
  • Op de pagina Avans-account vind je tips voor het maken van een sterk wachtwoord.
  • Lees de tips op de pagina Veilig op internet.